Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Eseménynapló 2018/2019

MIHÁLY-NAPI VÁSÁR
2018.09.28.

Óvodánkban már több éves hagyomány a Mihály napi vásár megszervezése.
Új szereplõje volt a rendezvénynek a „Kis Kata zenekar”. Zenés mûsorukkal pillanatok alatt vidám hangulatot teremtettek, gyönyörû énekhangjuk átjárta az óvoda udvarát, népi táncukat pedig csodálták és tanulták a kicsik és nagyok egyaránt. A táncos lábú lányok felszabadultan járták a néptáncot, új kikiáltókkal, népdalokkal ismerkedtek meg.
 Azok a fiúk, akik más elfoglaltságra vágytak, kipróbálhatták „Borka” óriás népi játékait. Legjobban a célbadobós játék tetszett a gyerekeknek, valamint az óriás építõkocka és az egyensúlyozó, párokban küzdõ viadal.
 Az óvó nénik a vásárra olyan gyermekjátékokat készítettek és árultak játékpénzért, petákért, mint pl. éjszakai világító bogárka, katica és méhecske fejdísz, pörgettyû, ormány fújó állatka, lufiból hajtogatott állatkák. Tetszett az óvodásoknak a” pillangó nyalóka” a „kinder fagyi”, és a zsákbamacska is.   
Akik megéheztek a konyhás nénik és dajka nénik által készített zsíros és lekváros kenyérbõl, pattogatott kukoricából, fõtt kukoricából, palacsintából választhattak és hozzá frissen készült mustot fogyaszthattak. Az udvaron krumpli lángos sütés is történt, természetesen kóstolással, falatozással egybekötve.
A jó hangulathoz szerencsére hozzájárult a gyönyörû, napsütéses idõjárás is.
RAJZKIÁLLÍTÁS
a Miskolci Szabó Lõrinc Általános Iskolában

2018. 10. 10.

Óvodánk meghívást kapott a közeli Szabó Lõrinc Általános Iskola által szervezett rajzkiállításra.
A kiállítás témája Szabó Lõrinc gyermekverseinek illusztrációja volt. Óvodásainkat nagy szeretettel fogadta és köszöntötte az iskola igazgatója, Mikitáné Újjobbágy Erzsébet, és Lengyel Zsuzsanna ig. helyettes, aki a gyermekek nyelvén mesélt a költõrõl. A gyermekek érdeklõdve figyelték, és bátran válaszoltak a feltett kérdésekre. Óvodásaink kíváncsian nézegették az iskolás gyermekek által készített rajzokat, és gyönyörködtek a sok szép színes alkotásban.
Búcsúzóul mindenki könyvjelzõt kapott, aminek nagyon megörültek a gyermekek.  Ez a kiállítás jó alkalom volt az óvoda- iskola kapcsolattartásnak. Az óvodás gyermekek körül nézhettek az épületben, ami ezután már ismerõs lesz számukra. Mindenki nagyon jól érezte magát, és kedvet kapott a rajzoláshoz.
TEDDY MACI PROGRAM
2018.10.12.
 
Az idei nevelési évben is megrendezésre került a Teddy maci program. A gyerekek nagyon várták a programot, szinte minden gyereknél volt egy gyógyításra váró plüss állatka. Aki viszont elmulasztotta, annak sem kellett szomorkodnia, mert az orvostanhallgatóknak remek eszközeik voltak.
Különleges felszereléseinknek köszönhetõen az érdeklõdõ gyerekek a testben rejtõzõ szervekkel és azok mûködéseivel is megismerkedhettek.
Megnézhették, hogy mit kell akkor tenni, ha valaki nagy bajba keveredik és leáll a szíve, de azt is, hogy hogyan gyógyítják a töréseket, mindez játékos módon, a gyerekek nyelvén zajlott. A bemutatót kötetlen beszélgetés és a gyógyulni vágyó állatkák kezelése követte.
BOZSIK PROGRAM
2018.10.17.

Óvodánk a 2018/19-es nevelési évben ismét csatlakozott az OTP Bank Bozsik Intézményi Programjához. Nagy örömünkre szolgált, hogy több, mint duplájára bõvíthettük a benevezett gyermekek számát.
Ebben a tanévben összesen 80 gyermekkel + 8 kísérõvel vettünk részt a program munkájában, melynek célja a labdajátékok megszerettetése, a labdakezelés, a labdával való bánásmód, az ügyesség, a koncentráció képesség fejlesztése, valamint utánpótlás nevelés.
Az idei év elsõ õszi rendezvénye 2018.10.17-én került megrendezésre a Volán pályán.
Az óvodás gyermekek ritkán tapasztalják meg egy ilyen nagy volumenû tér bejárását, ezért ennek felfedezése óriási öröm számukra. Így volt ez most is. A feladatok elvégzésénél nagyon lelkesek voltak, ennek eredményeként egy igazán jót játszottak, sportoltak. A jól megérdemelt jutalommal - egy Balaton szelettel - térhettek haza.
VADASPARK
2018.10.19.

Óvodánk kiemelt feladata olyan értékek közvetítése, mellyel felhívjuk a cseperedõ nemzedékek figyelmét a környezettudatos magatartásra. Igyekszünk nevelõi attitûdünkkel példát mutatni és olyan nevelési módszereket alkalmazni, amely segítségével állatbarát, környezetüket megóvó emberekké válhatnak. Ezért hagyományos ünnepségeink mellett nagy hangsúlyt fektetünk a „zöld” ünnepekre, pl. az Állatok Világnapjára.

Óvodánk minden évben ellátogat a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba, ahol a Zoo-pedagógusok által tartott foglalkozások élményszerûen lehetõséget adnak a gyerekek ismereteinek bõvítésére.
KALAMAJKA BÁBSZÍNHÁZ
2018.11.23

November 23-án a Kalamajka Bábszínház látogatott el óvodánkba. Elõadásukban a gyerekek két mesét is láthattak. Az elsõ mese címe a Kijátszott róka volt, a második pedig: A három pillangó. Mindkét mese elnyerte a gyermekek tetszését. A kijátszott rókában Fehér Sándor bábjátékát élvezhettük, A három pillangóban pedig maguk a gyerekek játszhatták el a mese történetét. Mindezt sok vidám dal tette még hangulatosabbá.
MIKULÁSVONAT
2018.11.26.
MIKULÁS ÜNNEPSÉG
2018.12.05.
 
December 5-e az a nap, amelyet a gyerekek nagy izgalommal várnak. Ezen a napon felveszik legszebb ruhájukat és izgatottan állnak a csoportszoba ablakaiban: „Vajon mikor jön a Mikulás?”
A csengõszó hallatán felsikítanak. „ITT VAN! Megérkezett!”
A gyerekek bõszen integetnek az óvoda udvarán sétáló, kedves, öreg Mikulásnak. Már alig várják, hogy személyesen is találkozhassanak vele. Mivel 8 csoportot látogat végig, ezért a gyerekek figyelmét az óvó nénik dalokkal, versekkel kötik le a Mikulás érkezéséig.
Vannak óvodások, akik saját készítésû rajzzal kedveskednek a Mikulásnak.
Végre eljött a pillanat! Valaki kopogtat a csoportszoba ajtaján! Igen, Õ AZ! A MIKULÁS!
Szeretettel fogadjuk, hellyel kínáljuk. A gyerekek ki verses-énekes köszöntõje után, meghallgatják a Mikulás kedves szavait, majd mindenki személyesen átveszi a várva-várt mikulás csomagot.
Kedves dallal búcsút intve a Mikulásnak, várjuk vissza Õt a következõ évben is.
AJÁNDÉKOK ÉS SÜTIGYÁR
2018.12.17 ÉS 19.

Nagy csomagokkal érkeztek hétfõn a gyerekek a Miskolci Belvárosi Óvodából a Szent István téren felállított Szeretetdobozhoz. Két hét alatt száz doboz ajándékot gyûjtöttek össze, hogy most átadhassák a Vöröskeresztnek.
Javításné Varga Ilona, a Belvárosi Óvoda intézményvezetõje elmondta, idén nem elõször szerveztek ilyen gyûjtést.
– „Amikor bejelentkeztünk a Sütigyárba, akkor láttam, hogy egy hatalmas doboz is ott áll a téren. A szervezõk elmondták, hogy oda ajándékokat gyûjtenek rászoruló családok gyerekeinek. Mi is segíteni szeretnénk, két hét alatt száz doboz ajándékot hoztak be a szülõk, amiket gyermekeikkel együtt készítettek elõ, hogy elvihessük a Vöröskeresztnek. A gyerekek sok ajándékot kapnak, most azt is megtapasztalhatják, milyen jó ajándékot adni másoknak.” – hangoztatta az intézményvezetõ.
Az óvoda egy hónapja a MÁSA-nak vitt takarókat, kutyaeledelt és más olyan dolgokat, amikre a szervezet által ellátott állatoknak szükségük lehet. Korábbi karácsonyi gyûjtésekben is részt vettek, sõt, a mellettük mûködõ gyermekorvosi rendelõben dolgozó asszisztensnõnek is szoktak átvinni év közben kinõtt gyerekruhákat, játékokat, aki eljuttatja ezeket a megfelelõ helyekre.
BOZSIK PROGRAM

2019.01.16-án Téli Grassroots Fesztiválon vehettünk részt a Bozik Program keretében.
A gyermekek izgalommal jöttek, hiszen tudták, hogy nem mindennapi élményben lesz részük. A sok elõkészített eszköz láttán még nagyobb lett az örömük. A körforgásos játékrendszert is megszokták már. Nem okoz problémát a saját óvó nénijüktõl való térbeli távolodás, illetve más óvodás csoportokkal való együttmûködés sem.
A 3-6 éves korú gyermekek imádják a mozgásos játékokat, ahol lehet szabadon futni, és mi igyekszünk ezt a lelkesedést kihasználni azáltal, hogy benevezzük õket ilyen és hasonló rendezvényekre. Jót játszani, jót mozogni!
A mozgásból ezen a napon sem volt hiány. Az ebéd utáni pihenésnél senkit sem kellett elaltatni, egészségesen kifáradtak mindannyian.
KALAMAJKA BÁBSZÍNHÁZ
2019.01.18.
 
A gyerekek nagy izgalommal várták a bábelõadást, számolgattuk a napokat. Elmeséltük a mesét, hogy addigra már tudják, ismerjék a történetet.
Elérkezett a várva-várt nap! A Kalamajka Bábszínház minden elõadása színvonalas, a gyermekek számára élvezhetõ. A bábok, a díszlet esztétikus.
A gyerekeket bevonja a mesefolyamba, így aktív részeseivé válnak a bábjátéknak.
Az ismerõs mesét csodálkozó szemmel figyelték. A bábjáték során a mûvész úr több gyermek segítségét kérte, mellyel õk is „bábmûvésszé” váltak egy kis idõre, ami még nagyobb élményt jelentett a kiválasztott gyermekek számára.
A mesét kis zenéléssel, tánccal zárta le.
Visszatérve csoportunkba izgatottan mesélték élményeiket és kérték, hogy még egyszer meséljük el Kacor király történetét.
FARSANG
2019.02.15.
 
A legtöbb óvodás kedvenc ünnepe a farsang. Már hetekkel elõtte nagy a készülõdés, mivel a szülõk gyermekük áhított jelmezét megvásárolják vagy elkészítik, az óvónõk pedig feldíszítik a csoportszobákat, elõkészítik a versenyjátékokat.
Ezen a reggelen aztán az ötletes jelmezekbe öltözött gyereksereg megkezdte a tél elbúcsúztatását. Minden csoport saját termében jelmezes felvonulást rendezett, ahol bemutatták egymásnak jelmezeiket.
Majd a Csiri-biri Együttes vidám zenés-táncos mûsorával folytatódott a délelõtt. Változatos zenei repertoárt szolgáltattak, hogy mindenki jól szórakozhasson. A gyerekek ritmushangszereken játszottak, énekeltek, táncoltak, vonatoztak kedvükre.
Ezután minden csoport saját termében folytatta a mulatozást, a versenyjátékok játszását, az evést és az ivást.
 
VERSMONDÓ VERSENY
2019.04.11.

Nõi költõk tollából választott versekkel óvodánk a költészet napja alkalmából versmondó versenyt rendezett.
A versmondó délutánon a Miskolci Belvárosi Óvodából, a Katowice úti Sport-Tagóvodából és a Kassai úti Tagóvodából érkezett 25 gyermek elõadásában gyönyörködhettek a szülõk és a meghívott vendégek.
A kellemes hangulatú programot Tátrai Dalma és Tátrai Levente gitárjátéka nyitotta meg, majd a Ködmön Formációs Táncegyüttes képviseletében Négyesi Boglárka és Miskolci Ábel csa csa csát adtak elõ.
A versmondó gyermekek által elõadott költemények nagyon kedvesek és szórakoztatóak voltak, lenyûgözték a közönséget, a pontozó bizottságot pedig nehéz feladat elé állította. Az ügyes szereplés után a zsûri elnöke nagyon megdicsérte a versmondókat, és minden gyermeknek emléklapot és foglalkoztató füzetet ajándékozott. A tanító és óvó nénikbõl álló bizottság négy díjat osztott ki.
·a legszebb kiejtésû versmondó díjat OSGYÁNI LIZA kapta,
·a legjobban hangsúlyozó versmondó KUCSMA ANNA NORINA lett,
·a legszórakoztatóbb elõadó SOLYMOSI JÁZMIN lett az idén,
·a gyöngyszem díjat RÉTI VIKTÓRIA kapta.
A Miskolci Szabó Lõrinc Általános Iskola Alapítványa három különdíjat adományozott azoknak, akik versválasztásukkal és elõadásukkal lenyûgözték a hallgatóságot.
·KOVÁCS MIA
·POMÁZI NÓRA
·GYÕRI-POTORNAI RÉKA
A családias, jó hangulatú rendezvény idén is színfoltja volt óvodánk életének és kedves emlék marad a gyermekek és szüleik számára.
NYÍLT NAP
2019.04.18.
BOZSIK PROGRAM
2019.05.08.

Május 8-án ismét megrendezésre került az OTP Bozsik foci, amit a miskolci Volán pályán szerveztek meg. Szerencsére az idõjárás kedvezett a focinak, verõfényes tavaszi napsütésben élvezhették a gyerekek a játék örömét. Megint egy fergeteges délelõttöt töltöttünk a focipályán. Véget ért a Bozsik tanév. Ezúttal éremmel díjazták a résztvevõ gyerekeket a program végén, amire a gyerekek nagyon büszkék voltak. Lelkesen várják a következõ foci szezont!
GYERMEKNAPI HÉT
RENDÕRKUTYÁS BEMUTATÓ

2019.05.08.
GYERMEKNAPI HÉT
FAGYIZÁS

2019.05.10
GYERMEKNAPI HÉT
MAJÁLIS
2019.05.10.
GYERMEKHÉT
ASZFALTRAJZ VERSENY

2019.05.13.

A Föld Napját minden évben rendszeresen megünnepeljük az óvodában. Ebben az évben rajzversenyt rendeztünk e jeles nap alkalmából. Az óvodánk elõtti focipálya aszfaltján gyülekeztek az óvó nénik és minden csoportból 6-7 gyermek. Csécseiné Marika óvó néni nyitó beszédében elmondta a nekik, hogy 1970-ben amerikai egyetemisták kezdeményezésére vált világmozgalommá a Föld Napja. Azt a célt szolgálja, hogy felhívja az emberek figyelmét Földünk megóvására, védelmére.
A beszéd után a gyerekek nagy lelkesedéssel kezdték el a rajzolást az aszfalton. Minden csoport a számára kijelölt helyen valósította meg az elképzelését. A feladat nem jelentett számukra nehézséget, mely az óvónõk alapos felkészítõ munkájának és természetesen a gyermekek tehetségének is köszönhetõ.
Öröm volt látni, ahogy a gyerekek ügyes keze alatt megszülettek az ötletes, színes rajzok. A munka befejeztével az óvodavezetõ, Icuska néni ezért minden gyermeket megdicsért és megjutalmazott. Az óvodások ezután megtekintették egymás munkáját, még azok a gyermekek is, akik nem vettek részt a versenyben.
BALLAGÁS
2019.05.17.